torsdag 17 mars 2011

Garnfunderationer

Vita ullen känns som icke-superwash...tror jag.


Det svarta vet jag är KC Superwash men de andra...?
 
Hittade ett par omärkta koner som använts till något, (inte av mig för då hoppas jag att jag hade kommit ihåg till vad) men det är jättesvårt att känna skillnad på kvalitén. Är det ren ull, eller är den superwashbehandlad?? Jag har för mig att jag läst nånstans om ett enkelt test man kan göra för att kolla om det tovar eller inte men det har jag glömt. Någon som kommer ihåg hur man gör? Utan att behöva slänga in i tvättmaskinen och vänta en evighet på resultatet förstås...

Eftersom jag inte kunde vänta så har jag redan stickat bakstycke och en ärm till en raglantröja i den vita kombinationen...om jag inte kan klura ut nåt så tvättar jag den som att den var obehandlad. Det borde duga, men det stör mig att jag inte känner nån skillnad på det!

Det tvärrandiga projektet är snart klart, har nålat fast huvan för att kolla hur det blir och jag tror det blir bra. Kanske får fixa till spetsen så den lär sig hänga ner, lite väl fjantvarning med en gardintofs som tyngd...


Jag har gjort framfickan men inte sytt fast den än. Tänkte testa att sy i öppna maskor med efterstygn men jag måste nog tvätta och blocka först så det blir bra. Funderade över hur den skulle bli enklast att göra och då kom jag på att använda Magic Formula som finns i Knitwareprogrammen. Suveränt! Där sparade jag in en massa tid och onödigt grubbel.1 kommentarer:

Surtanten sa...

Enklaste sättet att testa garnet är att ta en stump, knöla ihop det till en boll tag såpa och varmt vatten från kranen och gnugga ihop allt som bara den..... då får du en fingervisning i varjefall...händer det ingenting med garnet så är det nog superwash, men visar det tendenser att fastan ihop så är det antagligen ren ull.
Det finns säkert proffsigare sätt än detta ;-)

Tröjan ÄR supercool!!