söndag 9 januari 2011

Sockar steg-för-steg

Så här stickar jag mina sockar i Järbos Raggi på grovstickaren:

Det här paret är till mina fötter som har storlek 38. Jag lägger upp 44 maskor i 1/1 resår. Uppläggningen och de tre rundstickade varven har jag SP R/R. Sedan stickar jag 40 varv i resår på SP 1/1Maskorna från resårbädden flyttas över till huvudbädden med kullerbyttanålen, sen tar jag av det bruna garnet men sparar en längd som räcker till ihopsömnaden av skaftet. Byter avstrykarplattan och ändrar till SP3 och stickar 10 varv. (på andra sockan stickar jag bara 9 varv här) Jag plockar också bort vikterna från uppläggningskammen, använder tre stora till dessa sockor men de behövs bara vid resårstickningen.Efter dessa varv är det dags att sticka hälen. Hälften av maskorna, alltså 22 maskor sätts i viloläge, släden ställs om för delstickning och jag drar ner till SP2Nålen närmast släden skjutsfram, sticka 1 varv, och upprepa både från vänster och höger tills det finns 10 maskor kvar på "mitten".När man stickar "utåt" igen, så lägger man garnet under nålen närmast släden enligt bilden. Detta gör att det inte blir några hål i stickningen. Första nålen på motsatta sidan hälen skjuts tillbaka lite så att den stickas med i nästa varv. Upprepa detta varje varv till dess att alla maskor är tillbaka i arbete.Jag sätter alltid en garnmarkering i BÅDA sidorna när jag har stickat hälsteget klart. Det är guld värt när man ska sy ihop sockan sen att kunna styra så den inte drar snett. Hälen får av nån anledning alltid fler varv tycks det som, så det är bra att kunna justera lite enkelt. Här nollställer jag varvräknaren igen och stickar slätstickning på SP3 igen, denna gång 29 varv.
Efter de varven så stannar jag med släden i motsatta sidan för att sticka tån. Då kommer tåsömmen som man gör för hand att hamna på undersidan av foten så att den inte syns. Smart! Det missade jag de första åren, jag tyckte att den skulle vara på ovansidan men det blev ju alltid fult!!! Mycket bättre så här..

När jag delstickat på samma sätt som för hälen men ner till det finns 6 maskor kvar så stickar jag den första maskan för hand. Detta för att det sista varvet ska sluta mitt i arbetet. Då kan jag börja monteringen av sockan med samma garnände och slipper fästa ännu fler trådar.
Så, nu är sockan färdigstickad. Garnet som löper över bädden mot släden tar jag av MEN sparar längd till monteringen. Tre gånger bredden på delstickningen räcker till maskstygnssömnad, sen uppskattar jag hur mycket som behövs till sidsömmen upp till resåren. Där byter jag sen till det bruna garnet för skaftets söm.

Ställer om släden från delstickningen och stickar 10-12 varv i ett kontrastgarn och sen tar jag av arbetet från maskinen. Drar ut uppläggningskammen och plockar bort småvikterna.
(Här tänkte jag visa den färdiga stickningen på maskinen med kontrastgarnet stickat men jag råkade klanta till mig så stickningen föll i golvet efter bara sex varv...tur i oturen att det blev såpass ändå)
Visslar iväg till teverummet med synålen i högsta hugg och pysslar med monteringen(som tar avsevärt längre tid än själva stickandet...)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för beskrivningen!!!
Kul att du har kommit igång med bloggen igen :)

Linda Lidén sa...

Varsego!
Jag tycker själv också att det är jätteroligt, har kollat runt på era bloggar och fått upp suget :-)