onsdag 19 januari 2011

Gamla klassiker


Försöker samla ihop lite ideér och övningar som jag kan använda på stickkurserna, ungefär hur man lägger upp lektionerna och vad som ska ingå i en grundutbildning tex. Beställde detta häfte från Olax och det var mycket bra! Enkelt upplägg med förklaringar i början och sedan själva stickinstruktionerna i tabellform för olika storlekar. Ungefär som min första stickmaskin "Den lilla blå stickaren" Bonden hade. Det enkla grundmönstret har jag haft mycket användning av.


Det jag genast körde fast vid var garnet som angavs till alla modellerna. Consul maskingarn...måste nog vara ett gammalt häfte men modellerna är verkligen klassiska. Allt är anpassat till enkelbäddsmaskiner, här hade de använt en Consul 323. Den är ju en riktig klassiker i sig!

Masktätheten ska vara 28m x 44v på maskspänning ca 6. Mitt stickprov som jag gjorde på Brother 940 och Forsell 4 ply superwash och ovan maskspänning gav ett stickprov på 31maskor och 30-nånting varv. Heeelt galet alltså...

Nån som känner till vad det maskingarnet var för typ?


Jag gillar verkligen kanterna på de här plaggen. Mockribben blir ju mycket snyggare om man gör den enligt instruktionerna här men jag förstår inte riktigt hur man fållar en fuskresår med stygn från rätsidan...? Här syns ju ett avigt varv mellan kant och stycke men inget sånt anges i häftet.

6 kommentarer:

Prizillas pastiller sa...

Kan tyvärr inte hjälpa dig med garnsorten. Den är nog riktigt gammal, precis som stickisen. Men det här häftet har jag också och rent uppläggningsmässigt tex är det bra, men modellerna är väldigt tajta. Vilket förstås går att åtgärda...
I alla fall är det toppen att ha som bas. Kul!

Linda sa...

Storlekarna var ju tyvärr slimmade "förr i tiin" vilket jag även upptäckte när mina barn skulle använda mina bebiskläder som mamma sparat. Tajt var ordet! :-)

Tänkte testa sticka en kortärmad tröja för omväxlings skull och välja en storlek som nån av mina barn kan vara försökskanin på...

Tack för tipset!

Nina sa...

Ha, det där häftet finns i min bokhylla med. Jag ramlade över det när jag var alldeles ny på maskinstickning.
Jag tror att garnet är ett akrylgarn 4 ply. Knitmaster hade ju egna garner i England och jag misstänker att det är de som hette Consul (som maskinen) här.

Kanterna är super. Mina favoritkanter med knapphål till koftor hittar du på sid 28.

Slimmat är väl det minsta man kan säga. Man kan ju göra som jag gjort med en del stickledarmönster. Sticka bredden efter en storlek och längden efter en annan. :-)

De ensamnas vän sa...

Hej, Jag heter Agnetha och har en fråga till dig och alla andra också för den delen.
Bli inte chockade..:-)
Jag har plockat fram min gamla stickmaskin som heter Consul Knitmaster 328 / 328 L. köpte den på senare delen av 1971 talet. !!!!
Tror du/ni att det finns garn , jag skulle vilja försöka igen.
Det finns mönsterkort och hålkort till den.
Skulle bli så tacksam om någon ville hjälpa mig.
Med vänlig hälsning Agnetha

Linda Lidén sa...

Absolut Agneta!! Jättebra att gamla garderobsmaskiner får komma till användning igen.

Du kan använda massor av olika garner till din maskin, jag har själv en exakt likadan! Babygarner, strumpgarner och i stort sett alla garner som handstickas med stickor upp till nål 3.

Det finns särskilda garner på kon men har du en nystmaskin där du kan veva om från vanliga nystan till maskinvänliga så kan du köpa vanliga garner i butik.

Lycka till!
ps. om du inte redan gjort det så gå med i facebookgruppen "stickmaskinister"...du hittar länk dit i högerspalten på bloggen...

De ensamnas vän sa...

Hej Linda.
Så fantastiskt, att jag kan använda " alla " garner. Det blir betydligt enklare.

Facebook är inte min grej, men tack för tipset. Kanske det skulle vara bra, eftersom jag behöver många tips.
Tack// Agnetha