söndag 9 januari 2011

Hej igen, länge sen sist!

Jag har kommit igång igen!!! Ramlade över en bunt gamla knitwaremönster härom veckan, som jag hade "gömt" i ett hörn i bokhyllan. Nu satte jag mig och sorterade dem, i åldersordning. De äldsta var från november 2000, och DÄR fanns min allra första ullkofta med som jag stickade då. Åh, vad jag älskade den koftan. Och, minns hur ledsen jag blev när jag råkade filta den i tvättmaskinen - men min mamma fick njuta av den senare istället!

I garnhyllan hade jag kvar tillräckligt mycket av samma sorts garn så nu har jag stickat en ny. Eller, nästan...det fattas ärmar, luva och montering. Alla kanter stickar jag för hand och hänger upp på min lilla hobbystickare. Dessutom har jag gjort ett bakstycke till en slipover, i ett rosa glittrigt garn. Framstycket kvar, sen blir det montering och stickning av hals/ärmkanter framför teven nån kväll.

En dubbelstickad mössa, till ena dotterns kompis som nyss fyllt år. Fick en idé att jag skulle fota hur jag gör dem, jag glömde några moment men håll till godo:Jag börjar alltid med "insidan/fodret" som jag gör mönster eller sånt på så att man kan vända den och ha två-i-en mössa. Man måste dock tänka på att om man har text eller motiv att vända det dels upp och ned, även spegelvänt(för texten). På utsidan stickar man mönster som vanligt, det är bara insidan som blir upp-och-ner...

Sen när utsidan är stickad klar så lyfts uppläggningskanten upp på det sista stickade varvet och mössan stickas ihop. Då flyttas varannan maska över i sidled och de sista varven stickas med hårdare maskspänning och sen virkas av. (Det var här jag glömde fota)
Här är mössan, med de olika sidorna och den sys ihop mitt bak innanför kantmaskorna. Alla trådar knyts ihop ordentligt på insidan så det försvinner när mössan är sydd och klar. Toppen dras ihop med dubbelt garn.

2 kommentarer:

Prizillas pastiller sa...

Men snälla Linda, du skulle tjäna en förmögenhet på att samla dina maskinstickningstips i en bok!!! Var så oerhört tacksam över din dubbelstickade modell med öronlappar som barnbarnet trean fick i julklapp.
Och så jättekuul att du tittar in igen.

Linda sa...

Tackar för berömmet...

Glad om någon kan bli hjälpt av mina tips, jag vet ju hur det var själv när jag började och letade förtvivlat efter böcker och information.

Tålamod till en bok tror jag nog inte jag har trots alla mina fantasier, tänk så lång tid det skulle ta i min takt! :-)