lördag 29 januari 2011

En mössa till


Så här blev mössan...hon ville ha öronlappar med flätor. Mössan kan man ju vända ut och in och på den andra sidan står det "Finnäs" som byn vi bor i heter, med en skoter ovanför.

Lite stor blev den tyvärr, tänk att det ska skilja så mycket mellan helmönstrad och enbart motiv. Nu är det ju motiv på båda sidorna så det finns liksom inget som "drar ihop" den.

Hon får väl testa och se, känns den för stor så stickar jag en ny! :-)



Ytmönster på DC


Här här mitt inscannade ytmönster på "dendärloggan" om någon är intresserad att använda den. Det blir ganska långa flotteringar på en del av varven men de går bra att virka upp med tungnålen efter motivet är färdigstickat.

Så blir det när det är stickat och "rättvänt"...



Nu ska jag göra den där mössan till granntjejen...
Trevlig lördagskväll!

fredag 28 januari 2011

Märkesfreak


Jag vet...ibland blir det många inlägg på raken, men jag har ju faktiskt producerat lite på senaste tiden. Ingen tid eller kom-i-håg att fota och blogga då inte.

Detta är ett motiv jag gjorde från ett inscannat klistermärke. Ene sonen fick ett par nya skor och i skokartongen fann han ett märke och jag dök ju på det direkt. Inte alls svårt att göra med Designa Knit, men stjärnan i original fick jag inte till. Till det var det för få maskor och varv, så jag gjorde en egen istället.

Nu har de beställt nya mössor!

Ull som luktar så gott!


Makens ulltröja är nu äntligen klar efter många, långa år... Jag blev så glad när jag för några veckor sen sorterade mönstren och fann just detta som jag stickat 2003. Tror det var redan 2005/2006 som jag råkade tvätta den i vanlig fintvätt och då lovade jag ju käckt att "visst, jag stickar en ny"...

Då satt jag och räknade maskor och varv för att göra ett nytt mönster så exakt den gamla som möjligt. Han älskade den tröjan och rygg- och ärmlängd var perfekt. Men nu så, kan jag äntligen ge honom den!

Om inte dockan gett den bröst redan förstås...?


Nästan alltid gör jag den här halsringninen med delstickning istället för avmaskning och stickar resåren på en gång som stycket är klart. "Time saving crew neck collar"


Men, åter igen ett misstag! Jag är nog helt enkelt för ringrostig...eller rent klantig!
Hade ju totalt glömt bort den där spaken undertill på resårsläden. Den ska ju inte stå på I som den ju gjorde på den här tröjan, därför blev ärm- och midjeresårerna utan spänst.


II ska det vara!!! Nästa gång...

Orutin eller klantighet?


Visst blir man glad när man stickat en hel ärm, tar av från maskinen och upptäcker nåt alldeles längst ner i början på stickningen???


Just det! Fel tänkt vid färgbyte... Jag som tänke att detta skulle bli en kofta i King Cole, men nu tror jag att jag struntar i hela projektet. OM jag skulle ändra mig så tar jag en annan färg!

lördag 22 januari 2011

Tröja klar och stor miss upptäckt


Så här blev Pippitröjan, ihopsydd och trådar fästade. Tyvärr glömde jag ta ett foto efter att jag tvättat den i maskin, har redan skickat iväg den till mottagaren.

Jag blockar aldrig mina plagg, monterar och tvättar först. Sen lägger jag ut dem på tork och sträcker sömmarna lite, det blir jättebra!

Alla delarna till mönsterkoftan är klara. Började imorse med att montera den, skulle sy fast framkanterna och upptäckte till min fasa att det ena framstycket var helt galet!!! Halsringningen hade jag gjort på samma sida som ärmhålskanten...blev så besviken att jag lade undan det. *Sur* Tur i oturen att jag hade markerat med en garnstump var jag slutat med minskningarna för ärmhålet så jag behöver bara klippa av toppen och repa ner till det varvet.

Men det får bli en annan dag, nu är det ju helg! Ska göra mig en ny mössa istället tror jag :-)

onsdag 19 januari 2011

Gamla klassiker


Försöker samla ihop lite ideér och övningar som jag kan använda på stickkurserna, ungefär hur man lägger upp lektionerna och vad som ska ingå i en grundutbildning tex. Beställde detta häfte från Olax och det var mycket bra! Enkelt upplägg med förklaringar i början och sedan själva stickinstruktionerna i tabellform för olika storlekar. Ungefär som min första stickmaskin "Den lilla blå stickaren" Bonden hade. Det enkla grundmönstret har jag haft mycket användning av.


Det jag genast körde fast vid var garnet som angavs till alla modellerna. Consul maskingarn...måste nog vara ett gammalt häfte men modellerna är verkligen klassiska. Allt är anpassat till enkelbäddsmaskiner, här hade de använt en Consul 323. Den är ju en riktig klassiker i sig!

Masktätheten ska vara 28m x 44v på maskspänning ca 6. Mitt stickprov som jag gjorde på Brother 940 och Forsell 4 ply superwash och ovan maskspänning gav ett stickprov på 31maskor och 30-nånting varv. Heeelt galet alltså...

Nån som känner till vad det maskingarnet var för typ?


Jag gillar verkligen kanterna på de här plaggen. Mockribben blir ju mycket snyggare om man gör den enligt instruktionerna här men jag förstår inte riktigt hur man fållar en fuskresår med stygn från rätsidan...? Här syns ju ett avigt varv mellan kant och stycke men inget sånt anges i häftet.

tisdag 18 januari 2011

Det ska börjas i tid


Se så duktig den yngre dottern har varit ikväll. Under tiden jag stickade på min mönstrade koftärm så gjorde hon ett kuddfodral till favoritkudden! Jag behövde bara rädda några enstaka tappade maskor och starta igång henne, resten fixade hon alldeles själv. Ja, inte monteringen då...jag stickade ihop långsidorna och sydde kortsidorna men visst blev den fin?

Garnet är rosa Plus och lila Jacryl, stickfasthet 20mx28v på maskspänning nr 5, LK150
Det gick åt tre nystan av vardera färg och kudden är 50x70cm.

140m och 140varv, byt färg och sticka 140varv till.

Mjuk och skön läskudde...

Bildbevis


Detta kallar jag "pippimönster" men jag vet att det finns andra namn på dessa tröjor. Ibland har jag bara en enfärgad rad mellan "taggränderna" men detta blev rätt fint tycker jag. Har fortfarande inte fästat trådarna.

Stickade istället en ärm till mönsterkoftan...


Detta fick jag göra för hand på bakstyckets överdel, gissa om jag blev irriterad då memofunktionen inte alls ville vara med...det tog massor med extratid, jag har hållit på hela dan med de här delarna. Men, som sagt så är det ju så roligt också!
Imorgon bär det iväg till stan med äldsta dottern som ska skriva teoriprov för körkortet. Jag ska passa på att besöka Saras garnaffär och inhandla lite smått och gott...:-)

Begär

Jag har nästan övergett datorn numera, sitter vid nån stickmaskin så snart tillfälle ges. Det är så typiskt mig. Noll eller hundra - that´s me!

En pippitröja/islandströja eller vad de nu kallas har jag stickat klart på LK´n, monterat och virkat halskanten men alla röda och blå garnändar är inte fästade ännu. Så vansinnigt tråkigt men jag måste ju göra det snart så jag kan lämna ifrån mig den. Använde ett handstickningsmönster från Järbo, garnet skulle vara Fuga men jag hade kvar rätta färgerna i Plus så det fick bli det istället. Hockey ikväll, får väl fixa den klar under tiden.

Den mönstrade koftan som jag håller på med är nästan klar, eller ja...jag har gjort det svåra/jobbiga/irriterande som framstyckena med fickor och mockribb samt bakstycket och halskanterna. Ärmarna kvar och en remsa som ska sys fast som knappslå. Roligt men frustrerande då jag trycker på fel knappar och allt åker i golvet. Grrr...

Nu ska vi iväg och vara sociala en stund, sen ska jag sticka...:-)

torsdag 13 januari 2011

Fina muddar


Detta är en av många(massor) prover jag har stickat de senaste dagarna. En vän till mig har önskat sig en mönstrad kofta med fickor och mockribb. Mönstret är nr. 20från Stitchworld som följde med min Brother 940. Missade dock på den här prototypen att ställa om släden mellan mudden och framstycket, så det är ingen idé att göra de andra delarna till den. Jag får ha den som övningsexempel. Bottenfärgen är Kampes vita kongarn och mönsterfärgen svart King Cole superwash...
Fler prover ja, fick för mig att jag skulle testa tuck som jag nästan aldrig gjort. Gjorde en sån fin fåll som inte står ut, som jag lärde mig på Sätergläntan för många år sen. Den stickar man så här:
Lägg upp med skräpgarn och nylontråd.
Sticka 2v. på SP 5
"- 4.2
"- 4.1
"- 4.0
"- 3.2
Gör ett lösare vikvarv på SP 4.1
Sticka 2.v på SP 3.2
"- 4.0
"- 4.1
"- 4.2
"- 5.0
Haka upp fållen och sticka ett något lösare varv. På muddar som ska vara i halsringning och fickor tex. stickar jag sista varvet på samma SP(5.0) och tar av på skräpgarn. Hänger upp den på maskinen och sen stycket med rätan mot, så får man ett avigvarv på rätsidan och det blir jättesnyggt! Om man vill ha en bredare mudd så stickar man 3 eller 4 varv istället.
Nåt mer var det jag tänkte berätta men det har jag glömt, nu är det hög tid för sängen!
Gonatt!

tisdag 11 januari 2011

Sockfilmen igen

...nu från Youtube. Kolla och jämför, är det nån skillnad i kvalitét?

Kan ju tänka mej att det är smartare att länka om man ska lägga upp flera filmklipp, det blir nog rätt fullt annars på mitt bloggerkonto.

Tjaa...nu har jag väl tjatat på rätt bra ett tag va?

Väntar ivrigt på feedback...

...å från Youtube

...men usch å fy vad det syns mycket av mig i det här klippet. Det var inte meningen alls, jag vill helst vara osynlig!

Filmförsök

Den här filmen har jag lagt direkt på bloggen eftersom dottern sa jag inte behövde Youtube då jag har blogger.

Jag gör väl ett försök då få se...

Maskinstickad socka på grovstickaren...tagning två!

måndag 10 januari 2011

Filmstjärna nästa?

Nu har jag och äldsta dottern spelat in en video när jag stickar en socka på maskinen! Det ska bli spännande att se resultatet, hon håller på att föra över filmen till datorn nu. Gissar jag rätt så tror jag att det bara är mina armar som syns och att jag skymmer allt jag ville visa...men detta är ju en bra början i alla fall.

Tanken med videokameran när jag köpte den för ett antal år sen var just att spela in för att visa olika sticksätt, tekniker och även en viss grundutbildning på stickmaskin. Tror nån att jag har använt den än? Nä, just det...den har varit dotterns egendom tills idag då jag kom på att den idén hade jag ju inte förverkligat ännu.

Väntar med spänning...

(Hon tog förresten tid på mig igår när jag stickade en socka, 15 min. för att sticka skaft och socka samt 15 min för att sy ihop den. En timme per sockpar alltså...vad blir priset på ett sånt par när garnet går på 110 kr. Huvva!)

söndag 9 januari 2011

Övning, övning...

Sockarna på instruktionsbilderna stickades ju med Raggi på SP3 men nu har jag även testat sticka ett par lite "tajtare". Lade upp för resåren med "full needle rib" och fördelade på 2/2 resår istället. Stickade skaftet tio varv längre och sen bytte jag till ett batikfärgat Raggigarn och SP2 istället(häl och tå SP1)



Gillar inte riktigt den buckliga kanten men den syns ju inte när man har sockan på foten.





Riktigt goa och sköna sockar!!






Någon större skillnad i storlek syns ju inte på bilden men den blev ju smalare och en aning kortare, så den kan nog räknas till storlek 37/38 gissar jag...



Nä, dags att sticka den andra sockan också så jag får ett par!

Sy ihop sockarna

Nu passar jag på i bloggboomen och lägger in mina bilder på hur jag syr ihop mina maskinstickade sockar. Detta är en snabb variant, sidsömmen blir som på en tröja men ingen av mina sockmottagare har klagat på den. Den blir ganska mjuk på insidan ändå.

Detta är mitten av sockstycket, jag för upp garnet mitt mellan de 42 maskorna och sticker upp nålen i den första maskan från delstickningen av tån enligt bilden.
...därefter sticker jag ner i två halva maskor på sidan där tån är
Två halva maskor på motsatta sidan(ingen bild på det momentet) och sen fortsätter jag med att sy ihop på det viset och drar åt lämpligt hårt. Nu kommer ju denna söm av maskstygn på undersidan av foten så den kommer inte att synas alls...
...så här ser det ut efter en bit på vägen(nålen är utanför bilden i nederkant men garnet syns väl vart det tar vägen?).
Jag avslutar med att sticka igenom den sista maskan på vardera stycket en gång. Detta glömde jag att fota, men det blir en "normal" avslutning om man låtsas att det är ett stickat varv.

Så här ser sockan ut från avigsidan med sömmen längsmed. Nu hade jag för bråttom med att dra ut garnmarkeringarna vid hälen men de möttes rakt ovanför kilen, just där de tio slätstickade varven är före resåren...puh, hoppas jag gör mig förstådd! :-)


Taaa....daaaaaa! Ett par sockar, färdiga till ett par fötter i storlek 38/39

Sockar steg-för-steg

Så här stickar jag mina sockar i Järbos Raggi på grovstickaren:

Det här paret är till mina fötter som har storlek 38. Jag lägger upp 44 maskor i 1/1 resår. Uppläggningen och de tre rundstickade varven har jag SP R/R. Sedan stickar jag 40 varv i resår på SP 1/1



Maskorna från resårbädden flyttas över till huvudbädden med kullerbyttanålen, sen tar jag av det bruna garnet men sparar en längd som räcker till ihopsömnaden av skaftet. Byter avstrykarplattan och ändrar till SP3 och stickar 10 varv. (på andra sockan stickar jag bara 9 varv här) Jag plockar också bort vikterna från uppläggningskammen, använder tre stora till dessa sockor men de behövs bara vid resårstickningen.



Efter dessa varv är det dags att sticka hälen. Hälften av maskorna, alltså 22 maskor sätts i viloläge, släden ställs om för delstickning och jag drar ner till SP2



Nålen närmast släden skjutsfram, sticka 1 varv, och upprepa både från vänster och höger tills det finns 10 maskor kvar på "mitten".



När man stickar "utåt" igen, så lägger man garnet under nålen närmast släden enligt bilden. Detta gör att det inte blir några hål i stickningen. Första nålen på motsatta sidan hälen skjuts tillbaka lite så att den stickas med i nästa varv. Upprepa detta varje varv till dess att alla maskor är tillbaka i arbete.



Jag sätter alltid en garnmarkering i BÅDA sidorna när jag har stickat hälsteget klart. Det är guld värt när man ska sy ihop sockan sen att kunna styra så den inte drar snett. Hälen får av nån anledning alltid fler varv tycks det som, så det är bra att kunna justera lite enkelt. Här nollställer jag varvräknaren igen och stickar slätstickning på SP3 igen, denna gång 29 varv.




Efter de varven så stannar jag med släden i motsatta sidan för att sticka tån. Då kommer tåsömmen som man gör för hand att hamna på undersidan av foten så att den inte syns. Smart! Det missade jag de första åren, jag tyckte att den skulle vara på ovansidan men det blev ju alltid fult!!! Mycket bättre så här..

När jag delstickat på samma sätt som för hälen men ner till det finns 6 maskor kvar så stickar jag den första maskan för hand. Detta för att det sista varvet ska sluta mitt i arbetet. Då kan jag börja monteringen av sockan med samma garnände och slipper fästa ännu fler trådar.
Så, nu är sockan färdigstickad. Garnet som löper över bädden mot släden tar jag av MEN sparar längd till monteringen. Tre gånger bredden på delstickningen räcker till maskstygnssömnad, sen uppskattar jag hur mycket som behövs till sidsömmen upp till resåren. Där byter jag sen till det bruna garnet för skaftets söm.

Ställer om släden från delstickningen och stickar 10-12 varv i ett kontrastgarn och sen tar jag av arbetet från maskinen. Drar ut uppläggningskammen och plockar bort småvikterna.
(Här tänkte jag visa den färdiga stickningen på maskinen med kontrastgarnet stickat men jag råkade klanta till mig så stickningen föll i golvet efter bara sex varv...tur i oturen att det blev såpass ändå)
Visslar iväg till teverummet med synålen i högsta hugg och pysslar med monteringen(som tar avsevärt längre tid än själva stickandet...)

Hej igen, länge sen sist!

Jag har kommit igång igen!!! Ramlade över en bunt gamla knitwaremönster härom veckan, som jag hade "gömt" i ett hörn i bokhyllan. Nu satte jag mig och sorterade dem, i åldersordning. De äldsta var från november 2000, och DÄR fanns min allra första ullkofta med som jag stickade då. Åh, vad jag älskade den koftan. Och, minns hur ledsen jag blev när jag råkade filta den i tvättmaskinen - men min mamma fick njuta av den senare istället!

I garnhyllan hade jag kvar tillräckligt mycket av samma sorts garn så nu har jag stickat en ny. Eller, nästan...det fattas ärmar, luva och montering. Alla kanter stickar jag för hand och hänger upp på min lilla hobbystickare. Dessutom har jag gjort ett bakstycke till en slipover, i ett rosa glittrigt garn. Framstycket kvar, sen blir det montering och stickning av hals/ärmkanter framför teven nån kväll.

En dubbelstickad mössa, till ena dotterns kompis som nyss fyllt år. Fick en idé att jag skulle fota hur jag gör dem, jag glömde några moment men håll till godo:



Jag börjar alltid med "insidan/fodret" som jag gör mönster eller sånt på så att man kan vända den och ha två-i-en mössa. Man måste dock tänka på att om man har text eller motiv att vända det dels upp och ned, även spegelvänt(för texten). På utsidan stickar man mönster som vanligt, det är bara insidan som blir upp-och-ner...

Sen när utsidan är stickad klar så lyfts uppläggningskanten upp på det sista stickade varvet och mössan stickas ihop. Då flyttas varannan maska över i sidled och de sista varven stickas med hårdare maskspänning och sen virkas av. (Det var här jag glömde fota)




Här är mössan, med de olika sidorna och den sys ihop mitt bak innanför kantmaskorna. Alla trådar knyts ihop ordentligt på insidan så det försvinner när mössan är sydd och klar. Toppen dras ihop med dubbelt garn.