fredag 10 maj 2013

Dubbla vantar på standardstickare

Stickas på standardmaskin med eller utan resårbädd




Jag har ingen masktäthet på detta mönster(glömmer kolla varje gång) men jag brukar använda Marks & Kattens Nissegarn som jag tycker väldigt mycket om. Det är lättskött och noppar inte alls mycket, eftersom vantarna är dubbla och ganska tätstickade så är de varma och sköna att använda.
Storlekar Dam (Herr)
Insida:
Släden höger sida - Skjut fram 60 (64) nålar i arbetsläge, styr tillbaka varannan nål till icke arbetande läge. Lägg upp med E-uppläggning över de främre nålarna. Masktäthet(MT) 7.2, sticka 2v. Skjut fram varannan nål till arbetsläge igen, se till att du har 30-0-30/32-0-32. (Nålar på vardera sidan om 0) Varvräknaren(VR)000, sticka 52 (56)v. Släden på höger sida.

Tumme:
Skjut fram 12 (13) nålar på vänster sida till viloläge(VL) Sticka dessa 12m för hand med hjälpgarn i avvikande färg. (komihåg 12 nålar i viloläge) Sätt släden i HP(viloläge). Sticka 1v åt vänster och sätt en markering av hjälpgarn i högra sidan. Sticka 1v åt höger. Ställ tillbaka släden till att sticka alla nålar.

Fortsätt med insidan:
VR000, sticka 16 (20)v.

Mudd:
Flytta varannan maska till resårbädden (om du inte har resårbädd kan du sticka mockribb genom att flytta varannan maska till nålen intill och föra tillbaka de tomma nålarna i viloläge.)
MT4.2-4.2 VR000, sticka 60v. För tillbaka maskorna till huvudbädden (skjut fram de tomma nålarna).

Utsida:
MT 8.1, VR000 - sticka 16 (20)v. Upprepa tumöppningen som tidigare. Du har nu 52 (56)v som du kan sticka mönster på.

Notera om mönsterstickning:
Du kan börja mönsterstickningen efter ca. 6-7v. Om du stickar mönsterstickning ända ut till toppen så kommer den att bli knölig och rynkas inte ihop så lätt, så jag rekommenderar att du stickar totalt 30v mönster. Märk också att mönster med långa flotteringar är olämpliga då vanten dras isär för att torka efter tvätt och då kan vara svåra att "trä tillbaka". Om du ändå stickar med långa flotteringar så häng inte upp tråden på nålarna som då du stickar stora plagg för då kommer vanten att bli för trång. Ta istället nål och en tråd i huvudgarnet och "kasta löst" fast flotteringarna sedan du stickat vanten och tagit av från maskinen. Det blir mycket finare med ett mindre mönster, med ungefär 6m rapport eller mindre. Efter 52 (56)v är stickat, flytta varannan maska till nålen bredvid och för tillbaka de tomma nålarna till viloläge. Sticka 2v. Trä en stoppnål med exempelvis starkt bomullsgarn(virkgarn) och trä igenom alla maskorna . Ta av från maskinen.

Sticka andra vanten likadan, lägg till ett varv före tumöppningen så kommer släden att hamna på vänster sida och tummen bli således rätt placerad och du får en höger- och en vänstervante.

Tummar:
Skjut fram 26 (28) nålar till arbetsläge. Plocka försiktigt upp maskorna från hjälpgarnet (en maska i gången) och häng upp på nålarna. (du kan alltid klippa upp mellan de 2 varven men jag upptäckte att det tog längre tid att plocka bort alla småtrådar och att det går fortare att hänga upp och riva bort hjälpgarnet eftersom. Dessutom kan du återanvända hjälpgarnet till nästa par vantar om du stickar samma storlek. Du måste plocka upp 2m mellan de 12 (13)maskorna för att fylla de 26 (28)nålarna. Försök göra detta så att du undviker att det blir hål. Ställ in MT (insida MT7.2, utsida 8.1) beroende på vilken tumme du stickar. Sticka 30 (32)v. Flytta varannan maska till nålen bredvid och skjut bak de tomma nålarna. Sticka 1v. och trä en bomullstråd genom maskorna. Sticka den andra tummen likadant men komihåg vilken sida den är på och ställ in rätt MT.

Sy ihop:
Trä en bomullstråd genom uppläggningsvarven. Dra inte ihop ännu! Plocka fram symaskinen och sy som följer:
Sy tummarnas sidsöm, använd markeringen du gjorde som hjälp. Dra ihop bomullsgarnet i toppen på tummarna, knyt ordentligt och klipp av överblivet garn.
Sy sidsömmarna räta mot räta, följ mönstret och muddens resår så det inte blir snett. Knyt ihop bomullsgarnet medan vanten fortfarande har rätsidorna mot varandra och klipp av överblivet garn. Vänd nu vanten ut och in, dra ihop bomullsgarnet i toppen på vanten. Trä garnet på en stoppnål och trä in garnändarna på insidan. Trä insidan av vanten i utsidan och det är klart!

Komihåg:
Avigsidan mot dig - Tumöppningen på höger sida - Höger vante
Tumöppningen på vänster sida - Vänster vante
 
Mönstret publicerades första gången i "The Carriage Trade, nr 50, Mars 1994"
Roni Knutson, originalmönster www.lacecarriage.com
Copyright©rvk 1994 http://bcmknitter.0catch.com
,
Översatt till svenska av Linda Lidén, november 2002

8 kommentarer:

Upplagd sa...

Jag har en variant på dubbelstickade vantar ifall man inte vill göra resår.
Kolla rubriken Stickat:vantar mm på min blogg om intresse finns. Man kan ju göra hela yttervanten i mönster om så önskas och det är väldigt praktiskt för man fastnar ju aldrig i några flotteringar...

Upplagd sa...

PS Jag har även mönster till dubbla barnvantar på standardstickis...

Linda sa...

Bra, jag har inte gjort nåt sånt utan bara plockat bort lite maskor och varv.

Ska genast titta in hos dig :-)

Nina sa...

Bägge varianterna är fantastiska! Har stickat fler par av varje än vad jag kan minnas. :-)

Unknown sa...

jag måste vara lite trött i huve just nu... har stickat vanten ... och ska nu göra tummen... men jag begriper inte hur jag ska göra... snälla lite hjälp... för jag älskar den redan...

Unknown sa...

behöver lite extra hjälp... nybörjare.. och inte van att läsa maskinmönster... kommit så långt som till att jag ska lägga upp och sticka tummen... PLZ hjälp

Linda Lidén sa...

Få hjärnceller vakna nu, kolla länken till originalmönstret om det visas annars. Det ska bli en markeringstråd som du plockar upp sen vanten är klar och då stickas tummen...tror jag, hörs imorrn och löser det annars :-)

Ida sa...

Jag gör även detta själv. Det tar lite tid, men tillfredsställelsen är enorm.